Kira uyuşmazlıklarına bakan Yargıtay 3.HD. tarafından dosyada birden fazla vekil ile temsil varsa ve temyiz süresi de kaçırılmış ise bir vekilin sağlık mazeretine dayalı olarak eski hale getirme talebinde bulunulamayacağı içtihat edilmiştir. Bu karar özellikle tevkilli dosyalarda yasal süreler bakımından süre aşımı halinde davayı yürüten avukatlar açısından risk teşkil etmektedir.
Yargıtay 3.Hukuk Dairesi
2023/374 E. 2023/1579 K.
"İçtihat Metni"
İNCELENEN KARARIN
MAHKEMESİ : Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 15. Hukuk Dairesi
SAYISI : 2022/1019 E., 2022/2427 K.
DAVA TARİHİ : 12.07.2017
KARAR : Davanın kabulü
İLK DERECE MAHKEMESİ : Ankara 5. Sulh Hukuk Mahkemesi
SAYISI : 2017/1156 E., 2019/2053 K.
Taraflar arasındaki itirazın iptali davasından dolayı yapılan yargılama sonunda İlk Derece Mahkemesince davanın kabulüne karar verilmiştir.
Kararın davalı vekili tarafından istinaf edilmesi üzerine, Bölge Adliye Mahkemesince başvurunun esastan reddine karar verilmiştir.
Bölge Adliye Mahkemesi kararı davalı vekili tarafından eski hale getirme talebiyle temyiz edilmekle; kesinlik, süre, temyiz şartı ve diğer usul eksiklikleri yönünden yapılan ön inceleme sonucunda gereği düşünüldü;
Eski hale getirme, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun (6100 sayılı Kanun) 95 inci ve devamındaki maddelerinde düzenlenmiştir. Elde olmayan sebeplerle, kanunda belirtilen veya hâkimin kesin olarak belirlediği süre içinde bir işlemi yapamayan kimse, eski hâle getirme talebinde bulunabilir. Süresinde yapılamayan işlemle ulaşılmak istenen aynı sonuca, eski hâle getirme dışında, başka bir hukuki yoldan ulaşılabiliyorsa, eski hâle getirme talebinde bulunulamaz. Eski hâle getirme, işlemin süresinde yapılamamasına sebep olan engelin ortadan kalkmasından itibaren iki hafta içinde talep edilmelidir. İlk derece ve istinaf yargılamalarında, en geç nihai karar verilinceye kadar eski hâle getirme talebinde bulunmak mümkündür. Ancak, nihai karar bir tarafın yokluğunda verilmişse, tahkikat aşamasında kaçırılan süreler için kararın verilmesinden sonra da eski hâle getirme talebinde bulunulabilir.
Aynı Kanun'un 97 nci maddesinde eski hale getirme dilekçesinde talebin dayandığı sebepler ile bunların delil veya emarelerinin gösterileceği belirlenmiş, 98 inci maddesinde ise, temyiz yoluna başvuru hakkının düşmesi hâlinde ise eski hale getirmenin Yargıtaydan talep edileceği öngörülmüştür.
Davalı vekili Avukat ..., daha önceden ameliyat da olduğu bel fıtığındaki rahatsızlığı nedeniyle hastaneye kaldırıldığını, 14.12.2022 tarihinden itibaren üç gün süreyle istirahatinin uygun bulunduğuna dair rapor düzenlendiğini, rahatsızlığı sebebiyle temyiz süresinin geçirildiğini belirterek eski hale getirme talebinde bulunmuştur.
Dosyanın tetkikinde davalının davada eski hale getirme isteyen Avukat ... dışında Avukat ... tarafından da temsil edildiği, İlk Derece Mahkemesi kararının Avukat ...'a tebliğ edildiği, her ne kadar Avukat ...'in mazereti geçerli ise de, diğer vekil tarafından da temyiz ile ilgili işlemlerin yapılabilecek olması karşısında HMK’nın 95/2 nci maddesi uyarınca eski hale getirme isteminde bulunulamayacağından yerinde görülmeyen bu yoldaki istemin reddine karar vermek gerekmiştir.
6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 361 inci maddesinin birinci fıkrası uyarınca bölge adliye mahkemesince verilen kararlara karşı tebliğ tarihinden itibaren iki hafta içinde temyiz yoluna başvurulabilir. Temyiz dilekçesinin süresinden sonra verilmesi hâlinde anılan Kanun’un 366 ncı maddesi atfıyla aynı Kanun’un 352 nci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi uyarınca temyiz dilekçesinin reddine karar vermek gerekir.
Bölge Adliye Mahkemesi tarafından verilen karar, davalı vekiline 30.11.2022 tarihinde tebliğ edilmiş; temyiz dilekçesi ise yasal süre geçirildikten sonra 17.12.2022 tarihinde verilmiştir.
KARAR
Açıklanan sebeplerle;
1. Davalı vekilinin eski hale getirme talebinin HMK'nın 98 inci maddesi gereği REDDİNE,
2. Davalı vekilinin temyiz dilekçesinin süreden REDDİNE,
Peşin alınan temyiz harcının istek hâlinde temyiz edene iadesine,
Dosyanın İlk Derece Mahkemesine, kararın bir örneğinin kararı veren Bölge Adliye Mahkemesine gönderilmesine,
24.05.2023 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.
Kapağan Hukuk Bürosu