Yargıtay Düğünde Takılan Takıların Mal Rejimi Davalarında Paylaşımı Konusunda Cinsiyet Kriterine Dikkat Edilmesi Yönünde İçtihat Değişikliğine Gitti - 22/07/2024

Yargıtay yerleşik içtihatları gereğince "aksine bir anlaşma ya da örf âdet kuralı olmadığı takdirde, düğünde kim tarafından hangi eşe ne verilirse verilsin, ne takılırsa takılsın (ziynet eşyası, altın, döviz, TL vs. ) bunların hepsi kadına ait sayılır" görüşü hakimdi.

Ancak Yargıtay son dönem kararlarında bu yöndeki içtihatın, toplumun gelenek ve göreneklerinin zamanla değişmiş olması, ekonomik ve hukuksal ilişkilerin dinamik yapısı ve özellikle; düğünlerde kadına özgü ziynet eşyalarının dışında, ortak bir yaşam kurma aşamasında olan eşlere maddi katkı sağlamak amacıyla, ekonomik değeri olan başka şeylerin de takılması/verilmesi, dikkate alınarak, düğünde eşlere takılan/verilen ekonomik değeri olan eşyalarla ilgili davalarda, içtihatlarında değişikliğe gidilmesi zorunluluğu doğduğunu belirtmiştir.

Bu konuda ilkesel nitelikteki yeni görüşüne göre; "Taraflar arasında ziynet eşyalarının paylaşımı konusunda anlaşma mevcut ise paylaşım bu anlaşmaya göre gerçekleştirilir. Ziynet eşyalarının paylaşımı konusunda taraflar arasında anlaşma bulunmadığı takdirde yerel örf ve adetin varlığı iddia ispat edilirse bu kurala göre paylaşım gerçekleştirilir. Aksi takdirde erkeğe ve kadına takılan/verilen ve ekonomik değer taşıyan her şey kural olarak kendilerine aittir. Ne var ki takılar icinde karsı cinse özgü (kadına ya da erkeğe özgü) bir şey varsa o cinse verilmiş sayılır. Özgü olma konusunda çekişme varsa ve gerektiğinde bilirkişi incelemesi yapılmalıdır. Bilirkişi incelemesi sonucunda şeyin her iki cinse özgü olduğu belirlenmişse şey takılan/verilen eşe olur. Takı sandığı torbasına konulan ekonomik değer taşıyan şeyin aidiyeti konusunda; konulan şey kadına ya da erkeğe özgü bir şey ise o cinse verilmiş sayılır, o şeyin her iki cinse özgü olduğu belirlenmişse ortak kabul edilmelidir" görüşü benimsenmiştir.